Da li ste zanali da je lov na kečigu zabranjen u Srbiji?

Kečiga spada u porodicu jesetri (Acipenseridae), ali se od ostalih riba iz ove porodice lako razlikuje po veličini i izduženom nosu. Nema krljušt, već joj je telo prekriveno oštrim koštanim plodicama. Boja tela zavisi od mesta boravka i varira od žute do tamnosmeđe, a peraja su uvek siva. Može da naraste do jednog metra dužine i 6-9 kg težine.

Kečiga je riba koja naseljava ravne šljunkovite i peskovite delove većih reka. Dobro se oseća u dubljim delovima korita, gde su jedinke grupisane u mala jata. Veća jata se formiraju samo tokom zimovanja i mresta. U proleće se sele u gornje tokove reka da se mreste. Dužina puta tokom migracije ne prelazi 200km. Kečige postaju polno zrele u dobi od 4-6 godina. Reproduktivni period traje od kraja aprila do početka juna, tokom kojeg ženke polažu 4-100 hiljada jaja.

Meso kečige uvek je vrlo cenjeno i smatra se delikatesom. U Engleskoj, Rusiji i Francuskoj kečiga se služila samo bogatoj klijenteli a u Kini je bila rezervisana isključivo za cara

• Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije donelo je 1. decembra 2019. odluku, kojom se zabranjuje izlov kečige, sto znači da se u restoranima moze služiti isključivo ukoliko je gajena u ribnjacima.

• Ono što vam u restoranima ukazuje na poreklo je da je kečiga iz ribnjaka teška između 350-450 grama i dužine oko 40 centimetara. Sve ispod ovih mera je dokaz da je kečiga poreklom iz zabranjenog lova.