Da li ste znali da nije svaka riba zdrava za ishranu?!

Činjenica je da ribu treba da jedemo bar dva puta nedelino, ali da ste znali da nie svaka riba zdrava hrana?!

Jeste li nekad pomislili da riba može biti opasna po zdravlje ukoliko konzumiramo pojedine vrste iz zagađenih područja? Pojedina mora, okeani i neke reke zbog zagađenosti, teških metala, pesticida i žive prouzrokuju ovaj problem. Kada riba unese živu, ona se veoma brzo veže za proteine u njenom telu.

Pročitajte koje su to vrste ribe sa neproverenim kvalitetom i neutvrđenim poreklom za koje se smatra da mogu da sadrže najveće koncentracije žive.

AJKULA
Ova vrsta ribe se nalazi na vrhu lanca ishrane i hrani se drugim ribama. Dakle, hrana koju jede ajkula je često već zagađena živom, pa se tako povećava i nivo žive u nienom mesu.

SABLJARKA
Se baš kao i ajkula hrani drugim ribama i nalazi se na samom vrhu lanca ishrane, te i nju treba izbegavati.

SKUŠA
lako je mnogi preporučuju, skušu treba izbegavati, jer je predator i ne bira šta jede, pa postoji velika verovatnoća da je puna žive.

PANGASIUS
Ova vrsta soma je prepuna hemiskih otrova i bakterija, jer se uzgaja u reci Mekong, jednoj od nazagađenijih reka na planeti, koju velikim delom čini industriska otpadna voda. Hrani se ostacima drugih riba.

ODRESCI OD TUNE I TUNA IZ KONZERVE obično sadrže više žive od konzervirane light tune (tunjevine u sopstvenom soku). Preporučuje se ograničavanje unosa tune nedeljno. Ili drugim rečima, tj preporuka je da se tuna iz konzerve jede najviše jednom nedeljno.