Pastrmka spada u jednu od najkvalitetnijis slatkovodnih riba s obzirom na činjenicu da ne može da živi u zagađenoj vodi. Njeno stanište su najčešće brzi i izuzetno čisti planinski potoci i reke.

Meso pastrmke je izuzetno bogato GVOŽĐEM te se preporučuje osobama koje pate od anemije.

Domovina mu je pacifička obala Severne Amerike, ali se proteže i do azijske obale nasuprot poluostrva Aljaske. Preselili su je u Evropu, Južnu Ameriku, Novi Zeland, Australiju, Japan, Afriku, Južnu i Istočnu Aziju. Živi u čistim vodama,sa visokim sadržajem kiseonika a temperatura treba da bude hladna, ispod 20 C.

Pastrmka
Engleski naziv: Rainbow Trout
Latinski naziv: Onchorinchus mikiss (Valbaum, 1792)
Maksimalna izmerena težina: 7,2 kg
Prosečna težina: 0,25-0,35 kg
Maksimalna izmerena dužina: 0,6 m
Prosečna dužina: 0,25-0,35 m

Telo je torpedastog oblika, malo ravnija sa strane . Usta su manja, gornja vilica se ne proteže dalje od zadnje ivice oka. Ima manje zube od potočne pastrmke. Leđa kalifornijske pastrmke su tamnosive, plavičastosive, a polovina stomaka svetlije srebrnobele. Duž bočne linije i duž škržnog poklopca nalazi se ružičasta, prelivna dugina pruga koja je blistavija tokom sezone mresta. Na telu postoje samo sitne crne ili braonkaste crne tačke.

Dužičasta pastrmka mresti se u rano proleće (mart – april), pa sve do maja. Tada po telu dobija još izražajnije boje, „mresnu odoru“. U to vreme menja i boju mesa i dobija jači riblji miris. Izleže do 2000 jajašaca, a polno je zrela između druge i treće godine kad je dugačka od 20 do 25 cm.

Sadržaj kalorija: 100-116 kcal / 100 g ribljeg mesa
Sadržaj masti: 0,9-2,4 g / 100 g
Omega-3: 1-1,4 g / 100 g

Propisuje se dijabetičarima i osobama sa visokim krvnim pritiskom. Pastrmka je niskokalorična i sadrži malo natrijuma (40 mg u 100 g) pa štiti od kardiovaskularnih bolesti. Pastrmka je ne samo veoma ukusna i zdrava, već I dokazano odličan saveznik u borbi sa lošim raspoloženjem.Meso pastrmke adrži vitamin B, koji je izuzetan prirodni antidepresiv. Loše raspoloženje, depresija, stres, napetost može prouzrokovati moderan brz način života ali vrlo često i nepravilna ishrana. Pastrmka ima sastojke koji popravljaju raspoloženje, podstiču lučenje hormona sreće i zadovoljstva.