Riblja čorba ili riblji paprikaš?
Toliko je različitih recepata za riblju čorbu i riblji paprikaš.
Priprema se razlikuje od mesta do mesta, od alasa do alasa, svako ima svoje načine i kulinarske tajne.
Ono što se nameće kao gurmanska dilema je: koja je razlika između riblje čorbe i ribljeg paprikaša?
Mnogi ne znaju razliku između ova dva riblja specijaliteta i za mnoge je to ista stvar sa dva različita imena. Pokušaćemo da pokažemo u čemu se sastoji razlika u njihovom načinu pripreme.
- Dakle, kao što znamo, i riblji paprikaš i riblju čorbu najbolje je spremati u kotliću.
- Riblja čorba se pravi od više vrsta ribe, a pri tom izboru najvažnije je dodati šarana. Ostale vrste mogu biti som, deverka, štuka, mrena, smuđ, razna bela riba…
- Šaran mora biti najzastupljeniji, jer daje masnoću i aromu. Poželjno je da se dodaju riblje glave od šarana koje nude najbolju aromu, a mnogi takođe dodaju i riblju ikru od šarana.
Ovako smo mi to videli, a kako vi razlikujete čorbu od paprikaša?